Skip to content

Iedereen die op zoek is naar werk en met het sollicitatieproces begint, hoopt een leuke baan te kunnen vinden. Toch blijkt dat in de praktijk niet elke sollicitatie effectief is. Om de kans op het binnenhalen jouw nieuwe uitdaging te vergoten, delen we graag een aantal tips!

1.Waarom solliciteer je?

Weten waarom je iets doet is natuurlijk erg belangrijk. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die een duidelijke motivatie hebben! Wanneer je weet waarom je aan de slag wilt bij dit specifieke bedrijf, ga je met een gerust hart het gesprek in aangezien veel vragen in het sollicitatiegesprek hier over gaan.

2.Wat is je doel?
Zodra je weet waar je naar op zoekt bent en waarom je solliciteert, ga je jouw cv en motivatiebrief delen. Vroeger kon je vaak alleen een brief sturen, maar tegenwoordig kan dit gewoon via de mail of een online formulier. Hierdoor is het veel makkelijk om als werkzoekende veel sollicitaties de deur uit te doen, maar dit heeft over het algemeen weinig zin. Het is veel effectiever om twee á drie vacatures op te zoeken die aansluiten op jouw wensen (en profiel) en daarop te reageren.

3.Valt jouw cv op?
Een sterk cv is geen overbodige luxe, maar jouw beeld van een goed cv is misschien niet hetzelfde als die van je toekomstige werkgever. Er wordt nog wel eens gedacht dat je klaar bent wanneer je eenmaal een mooi cv hebt gemaakt, maar in de praktijk werkt dit vaak anders. Het is verstandig om per sollicitatie je cv aan te passen op de vacature waarop je solliciteert. Welke eigenschappen worden er bijvoorbeeld benoemend in de vacaturetekst? Dit kun je dan toevoegen aan jouw cv en motivatiebrief. Het is wat meer werk, maar absoluut de moeite waard!

4.Hoe is je online imago?
Je hebt de eerste scan overleefd: ze zijn enthousiast over jouw cv en motivatiebrief! Vaak zoeken bedrijven je, voordat je op sollicitatiegesprek mag, nog op via internet om te achterhalen wie je bent. Het is belangrijk dat jouw imago, wat je hebt gecreëerd met je cv en motivatiebrief, overeenkomt of zelfs versterkt wordt door de bevindingen op het internet.

5.Hoe bereid je jezelf voor op het sollicitatiegesprek?
Als je sollicitatie succesvol is geweest, is de volgende stap een sollicitatiegesprek. Het is natuurlijk zonde om al het werk dat je in je sollicitatie hebt gestopt, teniet te doen door je niet goed voor te bereiden op je gesprek. Bereid je goed voor door bijvoorbeeld op te schrijven welke vragen je wilt stellen, na te denken over je motivatie of van tevoren de bedrijfswebsite door te lezen.

Heel veel succes!

 

Back To Top