Skip to content

Interview met Edwin van Kleef (eigenaar Symbus) over de huidige en toekomstige ontwikkelingen van Symbus.

Hoi Edwin! Je bent nu ca. 3 jaar de eigenaar van Symbus. Zou je ons eens kunnen meenemen in jouw verhaal en waar je naar toe wilt met Symbus.

Nadat ik mijn vorige bedrijf had verkocht en enkele jaren als MKB-adviseur had gewerkt, begon mijn ondernemersbloed weer te stromen voor een nieuwe uitdaging. Daarbij ging mijn voorkeur uit naar een mensgerichte organisatie omdat dit gewoon het beste bij mij past. Een goede kennis van mij attendeerde mij op Symbus en dacht dat dit helemaal bij mij zou passen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb contact opgenomen met Ibe en Carin (vorige eigenaars) en er was direct een klik en binnen enkele maanden was de handtekening gezet (1 sept 2020).

Dit was natuurlijk een spannende periode omdat dit midden in de coronaperiode was, maar uiteindelijk zijn we hier goed doorheen gekomen, mede omdat er al een goede basis was. Het eerste jaar heb ik vooral gebruikt om de organisatie, klanten en dienstverlening beter te leren kennen en te begrijpen, om van daaruit de verdere strategie uit te stippelen.

Welke stappen heb je de afgelopen periode gezet met Symbus?

Gaandeweg zijn wij onze dienstverlening verder gaan uitbreiden met meer organisatiegerichte diensten zoals strategisch HR management en Training & Ontwikkeling van met name leidinggevenden. We zijn hiermee veel beter in staat om organisaties duurzaam beter te maken. Dit samen met de individuele trajecten zoals persoonlijke coaching, 2e spoor, re-integratie en outplacement maakt dat we steeds meer een one-stop dienstverlener worden. Als voorbeeld verzorgen we bij verschillende organisaties het strategisch HR-beleid en trainen we leidinggevenden in coachend leiderschap en gesprekstechnieken. Dit alles wordt ondersteund door een duurzame, integrale strategische visie waarin alle puzzelstukjes samenvallen.

Onze dienstverlening en visie sluiten ook volledig aan op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waar structureel tekorten aan personeel bestaan en de behoeften van werknemers aanzienlijk veranderen. Deeltijdwerk, flexibiliteit en zelfontwikkeling worden steeds meer standaardthema’s. Ik zeg altijd tegen werkgevers: “Je mag er van vinden wat je wilt, maar je moet ermee omgaan, of je nu wilt of niet.” Degene die hier het slimst op inspeelt, heeft een groot concurrentievoordeel. Immers, als je aantrekkelijk blijft voor zowel je huidige als nieuwe werknemers, ben je spekkoper.

En wat zijn de ontwikkelingen op het vlak van Werving & Selectie?

Goed dat je het vraagt, want ook hier hebben de nodige veranderingen plaatsgevonden. De afgelopen jaren hebben we de tijd genomen om het hele wervings- en selectieproces kritisch te evalueren en aan te passen. De huidige tijd vraagt namelijk om een totaal andere aanpak dan enkele jaren geleden. Wat we wel hebben behouden, is onze inhoudelijke benadering. We zijn nog steeds geen “snel” recruitmentbureau dat zich voornamelijk richt op het doorsturen van cv’s. Wat we vooral hebben verbeterd, is het gebruik van verschillende marketingtools en digitale technieken om sneller en effectiever in contact te komen met de juiste kandidaten. Indien nodig werken we samen met gespecialiseerde organisaties die uitblinken in het technische aspect van werving. Onze focus ligt op HBO-functies binnen de Sales, Financiën, Inkoop en Logistiek. Aangezien onze aanpak niet langer vergelijkbaar is met die van het “oude” Symbus, hebben we besloten om vanaf dit jaar verder te gaan onder de naam “Oostmatch”. Wicky Boschker, die al jaren bij ons werkt, is de drijvende kracht achter Oostmatch.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Aan ideeën en plannen ontbreekt het niet! Maar we nemen alles stap voor stap en streven altijd naar kwaliteit. Ons doel is om aanzienlijk te groeien met onze Trainingen & Opleidingen, zowel in de breedte (uitbreiding van ons trainingsaanbod) als in het aantrekken van meer klanten. Dit in combinatie met persoonlijke coaching om bedrijven écht verder te laten groeien. Verder willen wij de HR tak laten uitgroeien tot een flinke afdeling met meerdere disciplines op strategisch en operationeel vlak. We blijven uiteraard ook doorgaan met re-integratietrajecten en outplacement, omdat het altijd geweldig is om mensen een nieuwe kans te kunnen bieden. Met Oostmatch hebben we ook ambitieuze groeiplannen. Kortom, er liggen mooie uitdagingen waar onze klanten volop van zullen profiteren!

Door: redactie Symbus, 31 mei, 2023

Blijf op de hoogte met Symbus nieuws.

Back To Top