Skip to content

Vijf tips voor een online sollicitatiegesprek

Een online sollicitatiegesprek biedt veel voordelen! Zo kun je het gesprek voeren in een vertrouwde omgeving en scheelt het je reistijd. Toch is het erg belangrijk om goed voorbereid te zijn op. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Wij helpen je graag!

1. Zorg dat je voorbereid bent

Vaak vinden gesprekken plaats via programma’s zoals Teams of Zoom. Misschien heb je daar ervaring mee of juist nog niet. Voorafgaand aan het gesprek krijg je een link toegestuurd die je toegang geeft tot de gespreksomgeving. Is het de eerste keer dat je een gesprek voert via Teams of Zoom? Zorg dan dat je van tevoren een test doet, want je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

2. Kies een goede gespreksruimte

Zorg voor een gespreksruimte in huis zonder afleiding en met een neutrale achtergrond. Controleer bijvoorbeeld de lichtinval zodat er geen schaduw op je gezicht valt. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je gesprekspartner je goed kan verstaan. Kies daarom een rustige gesprekruimte waar niet te veel achtergrondgeluiden zijn.

3. Regel een goede internetverbinding

Test voor het sollicitatiegesprek je internetverbinding. Niks is namelijk vervelender, voor jou en je gesprekspartner, dan een verbinding die continu wegvalt.

4. Draag nette kleding

Net zoals bij een ‘normaal’ sollicitatiegesprek draag je bij een online sollicitatiegesprek ook nette kleding. Trek bijvoorbeeld geen sportkleding aan, want dit komt onprofessioneel over. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch vergeten mensen dit vaak omdat ze thuis zijn.

5. Zorg voor de juiste houding

Maak tijdens het gesprek zo veel mogelijk oogcontact door recht in de camera te kijken. Probeer bijvoorbeeld niet te veel naar jezelf te kijken, want dan ziet je gesprekspartner je continu naar beneden kijken.

Bonus tip: sluit andere apps of programma’s
Ben je net in gesprek, verschijnt er ineens een e-mail in beeld. Je concentratie is weg en het geluid van die e-mail komt niet erg professioneel over. Sluit daarom alle andere apps of programma’s af voordat je jouw online sollicitatiegesprek begint.

Heb je nog vragen over online solliciteren? Bel ons dan eens!

Back To Top