Van werk naar werk
Van werk naar werk’ is een complete dienstverlening die lijkt op het outplacementtraject. Waar echter outplacement wordt uitgevoerd na beëindiging van de arbeidsovereenkomst (door bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst), gaat het “Van werk naar werk” over trajecten die vanuit een bestaande arbeidssituatie worden uitgevoerd.
'Van werk naar werk': de oplossing voor werkgever en werknemer
Iedere werkgever probeert zoveel als mogelijk zijn werknemers duurzaam in te zetten binnen zijn organisatie. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat door allerlei oorzaken jij niet meer optimaal kan functioneren binnen je huidige functie en dat er binnen het bedrijf geen alternatieven zijn. Dit is zowel voor jou als de werkgever geen prettige werksituatie.
Met onze dienstverlening “Van werk naar werk” gaan we samen met jou aan de slag om te kijken naar een nieuwe baan buiten het bedrijf, wat helemaal past bij jouw kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen. Dit alles vanuit de veiligheid en zekerheid vanuit jouw huidige werkgever.
Het werk naar werktraject voor uw werknemer is altijd maatwerk, maar in grote lijnen is de opzet als volgt:
- Kwaliteiten & competenties in kaart brengen van werknemer;
- Formuleren van loopbaaneisen en -wensen;
- In beeld brengen passend werk/passende werkomgeving;
- Actieve begeleiding bij zoektocht naar nieuw werk;
- Ondersteuning & begeleiding in het sollicitatieproces.
- Actieve coördinatie tussen het huidige en nieuwe bedrijf
"Ik mis de techniek en ik zoek een baan met een technische uitdaging.”
Bijna 35 jaar heeft Alfred (61 jaar) gewerkt als verkoper/adviseur op de binnendienst. ‘De afgelopen jaren was ik steeds meer bezig met commercie en steeds minder bezig met de echte techniek.’ Rensa bood hem de mogelijkheid om een loopbaantraject te volgen bij Symbus.
Voordat Alfred, geboren en getogen in Arnhem, aan de slag gaat in de techniek, werkt hij ruim 5 jaar bij de Koninklijke Luchtmacht, vuurleiding geleide wapens. Met zijn ‘technische’ diploma’s start hij vervolgens bij Charles Goffin in Arnhem waar hij 15 jaar werkzaam is. Vervolgens gaat hij aan de slag bij Rensa in Doetinchem waar hij meer dan 18 jaar werkzaam is geweest. Alfred heeft een passie voor techniek, dat is duidelijk.
Zijn functie bij Rensa, die de laatste jaren door de automatisering veranderde, paste steeds minder bij hem. Dit heeft hij aangegeven bij zijn werkgever destijds. Rensa bracht Alfred vervolgens met Symbus in contact.
Het loopbaantraject werd gestart en in die periode werd duidelijk dat zijn baan voor hem bij Rensa zou ophouden. Alfred is direct met loopbaanadviseur Karin aan de slag gegaan om te kijken naar het vervolg van zijn carrière.
Met behulp van een aantal testen, waaronder een Persoonlijke Profiel Analyse, een beroepskeuzetest en een drijfverenanalyse, en diverse coachgesprekken met Karin, zijn de kwaliteiten, wensen en mogelijkheden van Alfred in beeld gebracht. De uitkomst, de droom van Alfred: ‘mijn technische kwaliteiten inzetten voor de hulpbehoevende mens’.
Met deze informatie heeft hij zijn zoektocht afgestemd op bedrijven in de revalidatietechniek. In eerste instantie om eens ergens mee te lopen in de vorm van een stage. Maar voordat hij de markt op ging, heeft hij een aantal trainingen gevolgd; een sollicitatietraining en een LinkedIn-training. Daarnaast is er kritisch gekeken naar zijn cv, sollicitatiebrief en LinkedIn-profiel. Toen zijn de gesprekken voorbereid en kon het zoeken naar een stage beginnen.
Alfred had bijna een stageplek voor elkaar toen zich een andere mooie kans voordeed. Hij kreeg de kans om met een opleiding te starten voor monteur in de revalidatietechniek. Een opleidingsprogramma met een baangarantie. Nu een paar maanden later heeft Alfred een contract ondertekend bij RSR in Duiven. ‘Ik heb nu een nieuwe baan waar ik naar op zoek was en waar ik me prettig bij voel. Ik hoop dat ik tot mijn pensioen hier kan werken.’
‘Het eerste contact met Symbus is mij erg goed bevallen. Er werd goed gekeken naar mij als persoon, mijn vaardigheden. Maar ook naar wat mijn wensen en behoeften zijn. De trainingen hebben mij geleerd om mijn mogelijkheden zo optimaal mogelijk te benutten. Vooral de sollicitatietrainingen hebben mij veel opgeleverd. Je hebt meer in je mars dan je in eerste instantie denkt. Zo heb ik mijn netwerk beter gebruikt om in beeld te komen bij mensen waar ik graag wil werken.’
Wij zijn blij met de samenwerking tussen Rensa, Alfred en Symbus. Wij wensen Alfred nog veel werkplezier toe in zijn nieuwe functie!
"Droombaan”
Na 32 jaar werken in de productie heeft Ans uit Neede haar nieuwe droombaan gevonden bij het Leger des Heils. Samen met haar oude werkgever hebben wij haar kansen op de arbeidsmarkt in kaart gebracht.
“Na het behalen van mijn diploma KMBO vond ik in het werkveld geen baan omdat er toen sprake was van een hoge jeugdwerkloosheid. Ik was toen 18 jaar en heb mij ingeschreven bij het arbeidsbureau. Via hen kwam ik aan een baan in een fabriek waar verpakkingsmaterialen geproduceerd werden. Hier werkte ik anderhalf jaar en vervolgens kwam ik via mijn schoonfamilie in aanraking met het hoofd personeelszaken van Nedap in Groenlo. Zo ben ik bij Nedap op een prettige manier binnengekomen, waar ik in totaal 32 jaar met veel plezier heb gewerkt. Daar heb ik altijd mee kunnen groeien met de organisatie.”
Helaas werd Ans noodgedwongen boventallig verklaard en dat was best confronterend voor haar. “Ik raakte mijn baan en daarmee ook mijn inkomen kwijt. Ik moest dit wel even verwerken. Verdriet, onmacht, hoe nu verder? Wat ga ik doen? Kom ik nog aan ander werk? Er spookte van alles door mijn hoofd.” Nedap nam vervolgens het initiatief en zorgde voor het contact tussen Ans en Ibe Bongers. “Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat het eerste contact met Symbus mij veel vertrouwen gaf. Dit kwam met name door de opmerking van Ibe: de snelste manier van binnenkomst bij een (nieuw) werkveld is om daar vrijwilliger te worden. Misschien klinkt dit nu heel banaal maar het was voor mij een eyeopener.
Natuurlijk is dat dé manier om jezelf te laten zien. Ik wist gewoon van mezelf dat ik hierdoor mogelijk een nieuwe baan zou kunnen krijgen. Echt, door die opmerking verdween de onzekerheid van niet gediplomeerd zijn, van geen ervaring hebben in een ander werkveld. Het was de start van omscholing, van een nieuw begin! Ik had zoiets van: zie je wel … waarom niet?!”
Na de kennismaking met Ibe werd Ans gekoppeld aan één contactpersoon binnen Symbus, dat werd Carin Terhorst. “Zij was er altijd voor me. Ik kon haar bellen en mailen en een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek wanneer dat maar nodig was. Ze had een luisterend oor en gaf de nodige ruimte om één en ander te verwerken. Door haar nam ik ook de tijd om goed te onderzoeken wat ik nou graag wilde gaan doen. Door het vertrouwen dat ik had wist ik dat ik een nieuw begin wilde, ik wilde weg uit de productie, iets anders doen. Ik was toen 50 jaar en had zoiets van: nu of nooit, dit is dé kans om mijn hart te volgen.”
Een zelfonderzoek en een Persoonlijke Profiel Analyse gaven Ans bepaalde inzichten. “Ik ben iemand die van nature een kalme en rustige houding heeft. Ik ben daardoor heel toegankelijk voor anderen die met problemen kampen. Heel vaak komen mensen met hun verhaal bij me en storten zij hun hart uit. Hier wilde ik iets meer mee doen. Ik wilde er zijn voor mensen die het moeilijk hebben, die ergens mee worstelen waardoor zij niet verder kunnen in het leven. Een klein lichtpuntje zijn en weer op weg helpen.”
Uiteindelijk bracht dit haar bij het beroep ‘Maatschappelijk werker’. “Iemand die middenin het werkveld haar werk doet. Tussen de mensen. Ik ben vervolgens als vrijwilliger begonnen bij VluchtelingenWerk Oost Nederland in Winterswijk. Ik draaide mee in de spreekuren en begeleide een aantal gezinnen die gevestigd werden in de gemeente. Hier kwam eigenlijk alles samen. Toen ik mijn opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening niveau 4 begon mocht ik bij VluchtelingenWerk als stagiaire blijven.”
Na het behalen van de passende diploma’s ben ik begonnen bij het Leger des Heils. Een droombaan! Het begeleiden van mensen die zijn opgenomen in een woonlocatie op basis van een psychische indicatie i.c.m. middelengebruik en gedragsproblemen hebben. Ik ben inmiddels ook de HBO leergang SPH gestart. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en wil mij nog graag verder ontwikkelen. Ik heb er precies de goede werkomgeving voor getroffen.”
Een mooi resultaat van een goede samenwerking tussen onze kandidaat, Nedap en Symbus!