Skip to content
Wij helpen jou en jouw organisatie groeien.

UWV Naar Werk

De doelstelling van het re-integratietraject Naar Werk is om jou aan een passende baan te helpen. Met behulp van het Naar Werk traject bij Symbus ontstaat een toekomst met perspectief. 

Inleiding traject
Het traject begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze ervaren loopbaancoaches. Tijdens dit kennismakingsgesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde: 

  • Persoonlijke situatie en achtergrond 
  • Afgeronde opleidingen en werkervaring 
  • Wederzijdse verwachtingen 

Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek stelt de loopbaancoach samen met de kandidaat een re-integratieplan op, waarin wordt vastgelegd welke activiteiten moeten worden ondernemen om jou aan een passende baan te helpen. Ons uitgangspunt is dat er rekening gehouden moet worden met jouw wensen, capaciteiten en belastbaarheid. 

Daarnaast is het mogelijk om bij het UWV een verzoek in te dienen voor een Naar Werk traject, aansluitend op het Werkfit Maken Traject.  

Inhoud Naar Werk traject.

Voor het verbeteren (of verder ontwikkelen) van de sollicitatievaardigheden krijgt de kandidaat individuele sollicitatiebegeleiding. Eventueel deelnemen aan sollicitatietraining met meerdere kandidaten is ook mogelijk. Je leert van elkaar tijdens zo’n training. Tijdens zowel de individuele sollicitatiebegeleiding als de gezamenlijke sollicitatietraining wordt er onder andere aandacht besteed aan het opsporen en analyseren van vacatures via diverse media (waaronder internet, vacaturewebsites en social media). Daarnaast wordt een CV en (open) sollicitatie-/motivatiebrief opgesteld. Ook wordt er aandacht besteed aan de presentatievaardigheden, het belang van netwerken en het oefenen van sollicitatiegesprekken. Het uiteindelijke resultaat is dat de kandidaat (beter) in staat is om zelfstandig te solliciteren en om zichzelf goed te presenteren bij (potentiële) werkgevers. 

Het actief zoeken naar en bemiddelen van de kandidaat naar de betaalde baan maakt een belangrijk onderdeel uit van het Naar Werk Traject. De loopbaancoach of re-integratiebegeleider van Symbus voeren daarbij onder andere de volgende activiteiten uit. De kandidaat:

  • Wordt geholpen bij het zoeken en vinden van passende vacatures;
  • Wordt voorgesteld bij het uitgebreide (regionale) werkgeversnetwerk van Symbus;
  • Wordt voorgesteld bij werkgevers naar aanleiding van acquisitie/bedrijfsbezoeken door Symbus;
  • Wordt voorgesteld bij werkgevers aan de hand van concrete vacatures;
  • Wordt standaard gematcht op actuele vacatures van de afdeling Werving en Selectie;
  • Dient zelf ook zelfstandig (open) sollicitaties verrichten en werkgevers benaderen;
  • Wordt ondersteund bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het verrichten van de sollicitatieactiviteiten. 

Wil je meer weten? Wij staan voor je klaar!

Edwin van Kleef
Edwin van Kleef
Adviseur
Goverien Teerds
Goverien Teerds
Re-integratiecoach

“Een baan waar ik echt gelukkig van word”

Als, naar eigen zeggen, ‘moeilijk bemiddelbare 50-plusser’ stond Jaap voor een uitdaging: weer met plezier naar zijn werk. Niet alleen voor hemzelf maar ook voor het UWV. Toch lukte het Symbus hem de baan van zijn leven te bezorgen. “Je moet mij geen pensioenen laten verkopen, daar word ik doodongelukkig van.” 

Jaap werkte al 36 jaar voor de regionale en nationale radio. “De laatste tien jaar voor dezelfde werkgever. Toen kwam in 2013 de crisis en raakte ik werkloos. Daar zit je dan, als 50 plusser met een jong gezin. Ik zat op dat moment in de ziektewet en heb letterlijk tegen het UWV gezegd: ‘ik weet niet wat ik later worden wil. Ze verwezen me door naar Symbus om dat eens samen uit te gaan zoeken.” 

“Vanaf het eerste moment was er een klik met een van de eigenaren van Symbus, Ibe Bongers. Ik vond in hem iemand die me echt begreep. Ik laat me niet snel iets wijsmaken en hij vertelde dingen waar ik echt iets aan had. We hebben verschillende testen gedaan, waaronder een persoonlijke analyse test. Ik werd in een soort trechter geholpen waarbij ik uiteindelijk ontdekte waar ik goed in ben en wat ik echt graag wil.” Met mensen werken en het ontdekken van hun mogelijkheden en talenten. Daar kun je Jaap voor wakker maken. 

“Ibe adviseerde me om eens bij BW Oost binnen te lopen, om te kijken of ik voor hen iets kon betekenen. Ze hadden op dat moment niks voor mij, maar ik kreeg op hetzelfde moment wel het verzoek een leuk project te gaan doen bij De Stadskamer. Samen met Ibe heb ik een begroting gemaakt en bij ze neer gelegd. Dat was het begin van een mooie samenwerking met De Stadskamer.” 

Persoonlijk contact
Kort daarna werd Jaap gebeld door BW Oost met de vraag of hij wilde komen werken voor het Ambachtsplein. “Daar ben ik in september begonnen. In december kreeg ik een contract aangeboden. Ik zit daar helemaal op mijn plek, als coördinator en begeleider van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik kom bij veel bedrijven en ik spreek ontzettend veel mensen. Ik neem mezelf altijd als voorbeeld: je moet zorgen dat je je talent ontdekt en daar gebruik van maken in je werk. Zo heb ik bijvoorbeeld een jongen begeleid die continue aan het gamen is. Dan kun je zeggen: stop daarmee. Je kunt het ook omdraaien: blijkbaar ligt daar zijn interesse en talent, dus ga in je werk op zoek naar iets met computers. Zo is het precies bij mij gegaan en nu heb ik een baan waar ik echt gelukkig van wordt.” 

“Ik zie mezelf als mooi voorbeeld van hoe het ook kan: 50 plus, eigenwijs en ik wist niet wat ik wilde toen ik thuis kwam te zitten. Ibe was de eerste met wie ik echt in gesprek kon over wat bij mij past en hoe ik mijn toekomst zie. Hij begreep dat ik iets moet doen wat me raakt, anders haak ik af. We zaten meteen op dezelfde golflengte en dat voelde zo goed dat ik iedere keer met een energie boost bij Symbus vandaan kwam. Ibe blijft ook oprecht geïnteresseerd in hoe het met me gaat, af en toe drink ik nog wel eens een kop koffie met hem om bij te praten.” 

Back To Top