Ga naar hoofdinhoud

Outplacement

Bij de dreiging van ontslag kan outplacement onderdeel zijn van het sociaal plan. De werkgever geeft je dan de financiële mogelijkheid om je door een specialistische organisatie zoals Symbus te laten begeleiden naar een nieuwe toekomstige werkgever. Wij gaan samen met jou aan het werk met 1 doel; zo snel als mogelijk een nieuwe baan vinden, waar je met plezier werkt.

Het outplacementtraject is altijd maatwerk, maar kan bestaan uit: 

  • Kennismakingsgesprek tussen werknemer en begeleider; 
  • Het opbouwen van vertrouwen in eigen kunnen; 
  • Verwerking van het ontslag; 
  • Kwaliteiten & competenties in kaart brengen; 
  • Formuleren van loopbaaneisen en -wensen; 
  • In beeld brengen passend werk/passende werkomgeving; 
  • Actieve begeleiding bij zoektocht naar nieuw werk; 
  • Ondersteuning & begeleiding in het sollicitatieproces. 

Gemiddeld duurt een outplacementtraject drie tot zes maanden. In 75% van de gevallen begeleiden wij medewerkers succesvol naar een nieuwe baan.  

"Belangrijk om een netwerk op te bouwen"

“Tijdens een stageperiode heb ik kunnen laten zien wat ik waard ben.” 
Frank (58) vond na gedwongen ontslag een interessante vacature in zijn eigen netwerk. Symbus bemiddelde en zorgde ervoor dat Frank direct met een stage mocht beginnen, waarin hij heeft laten zien wat hij waard is. “Inmiddels heb ik een vast contract bij de leukste werkgever!”
“Ik heb twee keer bij Symbus in het traject gezeten,” aldus Frank. “De eerste keer was in 2008 toen het bedrijf waar ik destijds werkte failliet ging. Vorig jaar op 1 juni kreeg ik te horen dat ik opnieuw zonder werk zou komen te zitten vanwege een sluiting. Zij hebben Symbus ingeschakeld om de werknemers te begeleiden naar nieuw werk en zo kreeg ik voor de tweede keer in mijn carrière met ze te maken. Ze zijn direct voor me aan de slag gegaan om te kijken of ze een passende werkgever voor me konden vinden.”

Na een ‘welke-functie-past-nu-eigenlijk-bij-jou’ test was het uiteindelijk Frank zelf die hoorde van een vacature bij een bedrijf dat hem aansprak. “Ze zochten bij Copal iemand die de hele kwaliteitscontrole op poten zou kunnen zetten. Als kwaliteitscontroleur zou dat een hele mooie uitdagende baan voor mij zijn. Ik gaf de vacature door aan Carin Terhorst, een van de eigenaren van Symbus en die heeft voor me geregeld dat ik meteen kon beginnen aan een stage.”
“Dat klinkt misschien gek maar voor mij was dat een kans. Wanneer iemand een tijd thuis is en in de categorie ‘moeilijk bemiddelbaar’ valt is een stageperiode een mooie uitkomst. In die periode kon ik laten zien wie ik ben als persoon en welke kennis en kwaliteiten ik bezit. Je tast als werkgever en werknemer in deze proefperiode af of je bij elkaar past. Dat bleek het geval. Na de stageperiode kreeg ik een contract aangeboden voor 7 maanden.” Inmiddels is het contract van Frank omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. 

Netwerk
Frank heeft uiteindelijk zijn huidige baan zelf gevonden dankzij een groot netwerk. “Het is ontzettend belangrijk om dit netwerk op te bouwen in je carrière, dat heb ik wel gemerkt. Maar uiteindelijk heb ik door de bemiddeling van Symbus de kans gekregen om bij Copal te laten zien wat ik waard ben.”
Frank zit prima op zijn plek bij zijn nieuwe werkgever. “Op mijn leeftijd is het niet meer altijd vanzelfsprekend een baan te vinden waarin je al je kennis en kwaliteiten kwijt kunt. En ik vind een uitdagende functie belangrijk, daar voel ik me goed bij. Als je jezelf wilt laten gelden in de maatschappij is werk gewoon belangrijk. Net als de juiste mensen om je heen. In dat leertraject heeft Symbus veel kunnen toevoegen, waardoor ik uiteindelijk ben gekomen waar ik nu sta: een fijne baan die helemaal bij mij past en die ik wat mij betreft wil uitvoeren tot mijn pensioen!” 

Meer weten?

Symbus-Edwin_van_Kleef

Edwin van Kleef
adviseur

Symbus-Wicky_Boschker

Wicky Boschker
adviseur

Back To Top