Skip to content
Wij helpen jou en jouw organisatie groeien.

Training ontwikkelgesprekken voeren

Verzorgt door specialisten die hiermee dagelijks bezig zijn
Leer hoe je gesprekstechnieken effectief inzet
Leer het goede gesprek te voeren
Praktisch en leerzaam

Ontwikkelgesprekken vormen de sleutel tot succes voor zowel organisaties als werknemers. Onze training biedt praktische tools en technieken die leidinggevenden en werknemers helpen om het beste resultaat uit deze gesprekken te halen. Kies voor onze training en ontdek hoe ontwikkelgesprekken kunnen evolueren naar een krachtig instrument voor groei en ontwikkeling.

Training

Ontwikkelgesprekken voeren

Plaats en data:
Onze trainingen worden verzorgd op locaties in de regio Achterhoek & Twente.

 • 19-11-2024 / 03-12-2024
 • 28-01-2025 / 11-02-2025
 • 20-05-2025 / 03-06-2025
Opleidingsduur: 2 dagen 9.00 – 16.00 uur
Verzorgd door docenten met zeer ruime praktische ervaring
Ook incompany (maatwerk)trainingen

€ 1.295,- ex. BTW
Inclusief lesmateriaal, persoonlijke profiel analyse, lunch en hoge toegevoegde waarde.

€ 2.750,- ex. BTW
Voor onbeperkte deelname training & coaching. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelding training ontwikkelgesprekken voeren

Wilt u de factuur per mail?

Afwijkende factuurgegevens?

Gegevens cursist

Gegevens extra cursist

Doe kennis op die morgen ingezet kan worden.

Voordat de training start ontvang je een uitnodiging voor het invullen van een zogenaamde persoonlijke profielanalyse (feedback versie) . Dit geeft inzichten over jouw persoonlijk voorkeursgedrag en wat dit betekent bij het voeren van ontwikkelgesprekken.

Het is belangrijk om het doel van een ontwikkelgesprek helder te hebben zodat het gesprek effectief verloopt. Een duidelijk doel zorgt ervoor dat de leidinggevende en werknemer weten wat er besproken wordt en wat van hen wordt verwacht.  Hierdoor kan het gesprek zich concentreren op de belangrijkste prestatie- en ontwikkelingspunten, en kunnen er concrete afspraken worden gemaakt om de ontwikkeldoelen te bereiken.

Deze techniek haalt de intrinsieke motivatie van werknemers naar boven. Daarmee versterk je de bereidheid tot gedragsverandering. Zo stimuleer je werknemers bijvoorbeeld om zich anders op te stellen op de werkvloer, of om een andere manier van werken te aanvaarden. Motiverende gespreksvoering zorgt ervoor dat werknemers het belang van verandering inzien.

Het creëren van openheid en vertrouwen is belangrijk bij het voeren van een functionerings- en ontwikkelgesprek,. Dit creëert een veilige omgeving waarin werknemers zich vrij voelen om hun prestaties en ontwikkelingsbehoeften te bespreken. Zonder openheid en vertrouwen kunnen werknemers terughoudend zijn en kunnen belangrijke kwesties onbesproken blijven.  In de training bespreken we wat nodig is voor  het opbouwen en vasthouden van vertrouwen.

Je leert in de training hoe je thema’s  over inzetbaarheid en ontwikkeling van jouw werknemers integreert in jouw gesprekken. Het gaat om thema’s op het vlak van:

 • Vakkennis en vaardigheden
 • Gezondheid
 • Motivatie
 • Werk-privé balans
 • Persoonlijk leiderschap
 • Huidig en toekomstig functioneren en de eventuele belemmerende factoren

De kracht van de juiste gespreksvaardigheden is enorm. Bij de juiste inzet kan het de-escalerend, stimulerend en prestatie verhogend werken.  Maar het kan bij een verkeerde inzet de oorzaak zijn van escalatie en demotivatie. Met onze training helpen wij jou aan de hand van theorie en praktijk om zoveel mogelijk rendement uit jouw gesprekken te halen.

Verschillende gespreksmodellen en technieken

Elk gesprek staat op zichzelf en afhankelijk van het doel kun je verschillende technieken inzetten. Verschillende technieken zoals OEN en LSD komen in deze training aan bod.

Fases in het gesprek

Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde ‘kop – romp – staart’ structuur: een begin, een kern en een einde. We leggen je uit hoe deze structuur is opgebouwd en welke voordelen dit jou biedt.

Aanspreken versus bespreken

Wanneer we in de rol van leidinggevende een gesprek met een medewerker willen voeren om te duiden dat iets niet is goed gegaan willen we diegene er vaak op aanspreken. In plaats van aanspreken helpt het dan vaker om de situatie te bespreken. Op welke wijze dit het beste kan leer je tijdens deze training.

Luisteren

Gesprekken voeren gaat zeker niet alleen over je boodschap goed overbrengen. Je vermogen om actief te luisteren en te interpreteren wat de ander zegt, is minstens zo belangrijk.

Slechtnieuwsgesprek

Een slecht nieuwsgesprek voeren betekent dat je een bericht moeten overbrengen dat voor de ontvanger een negatieve betekenis heeft.  Structuur in de opzet van een slecht nieuwsgesprek geeft houvast om de inhoud goed over te brengen en aandacht te geven aan de ontvanger.

Conflicthantering / omgaan met bezwaren

Als leidinggevende krijg je regelmatig te maken met conflicten en bezwaren. We leggen uit op welke wijze je dit kunt aanpakken om het beste resultaat te realiseren.

Om het maximale rendement uit de training te halen  bieden wij de optie om aansluitend op de training een coachingstraject te volgen bij de trainer.  Jij wordt o.a  gecoacht in de toepasbaarheid van de kennis in de praktijk. Waar loop je tegen aan? Waar worstel je zelf mee? Etc. Daarnaast kun je altijd met onze coach contact opnemen voor advies en ondersteuning.

Meer informatie >

Heb je vragen over deze training?

Edwin van Kleef
Adviseur
Tom Klinker
Tom Klinker
Trainer

Meer informatie over onze training 'Ontwikkelgesprekken voeren'

Ontwikkelgesprekken bieden zowel de organisatie als werknemers vele voordelen. Deze gesprekken bieden een gestructureerde manier om prestaties en doelen te bespreken, feedback te geven en te ontvangen, en de ontwikkeling van de werknemer te stimuleren. Door met regelmaat gesprekken te voeren kunnen werknemers hun prestaties verbeteren en hun vaardigheden en competenties ontwikkelen. Dit draagt uiteindelijk bij aan de groei van de organisatie. Daarnaast helpen ontwikkelgesprekken bij het oplossen van eventuele problemen op de werkvloer en draagt het bij aan het verhogen van de motivatie en betrokkenheid van werknemers. Ook dragen de gesprekken bij aan een open en transparante bedrijfscultuur. Kortom, ontwikkelgesprekken zijn essentieel voor het bevorderen van de groei en ontwikkeling van zowel de organisatie als de werknemers.

Combinatie met coaching zorgt voor een duurzame verandering en ondersteuning.
Om het maximale rendement uit de training te halen bieden wij de optie om aansluitend op de training een coaching traject te volgen bij de trainer. Jij wordt o.a. gecoacht in de toepasbaarheid van de kennis in de praktijk. Waar loop je tegen aan.? Waar worstel je zelf mee? Etc. Daarnaast kun je altijd met onze coach contact opnemen voor advies en ondersteuning.

Voor wie is de training interessant?
De training  is gericht op leidinggevenden, HR-managers en medewerkers die functionerings- en beoordelingsgesprekken op een constructieve en inspirerende manier willen voeren.

Doelstelling van de training

Het hoofddoel van de training “Ontwikkelgesprekken voeren ” is dat  de gesprekken die gaan volgen gaan leiden tot meer groei en ontwikkeling van de werknemers.

 • Je leert hoe je open communicatie en betrokkenheid stimuleert
 • Je leert hoe je intrinsieke motivatie stimuleert bij jouw werknemers zodat zij hun doelen gaan bereiken
 • Je leert hoe je duidelijke verwachtingen en visies voor de toekomst geeft
 • Je leert een gesprek effectief op te bouwen
 • Je leert het belang van actief luisteren
 • Je krijgt inzicht in de verschillende gespreksmodellen- en vaardigheden
 • Je leert hoe je de thema’s voor duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid integreert in je aanpak

Trainingsduur
De training duurt 2 dagen. De lesdag duurt van 09:30 uur tot ongeveer 16:00 uur.

Trainingslocatie
Onze trainingen worden verzorgd op locaties in de Achterhoek en Twente.

Gewenste voorkennis en denkniveau
Er worden geen specifieke eisen gesteld aan de voorkennis. De opleiding is op MBO+/Hbo-niveau.

Studiebelasting
De studiebelasting beperkt zich tot het volgen van de training en enkele praktische oefeningen voor op het werk.

Prijs
De investering voor deze opleiding bedraagt € 1.295,- Dit is inclusief lesmateriaal, persoonlijke profiel analyse, lunch, exclusief BTW.

De docenten
De training wordt verzorgd door docenten die een zeer ruime praktische ervaring hebben op het vlak van “Soft skills management” en gesprekstechnieken.

Wij zijn trots! Klanten beoordelen ons met een:

Onze beoordelingen.

Bekijk de beoordelingen van onze klanten.

Ervaringen van anderen.

Nuttige training

Ik heb een heel erg nuttige en goed verzorgde trainingssessie gehad Managen van je aandacht en doelen, waarbij o.a. het…

Janine Grievink
Metaflex Doors Europe B.V.
Back To Top