Ondanks Corona groeit het aantal banen in de Achterhoek het hardst van heel Gelderland
In 2020 zijn er 1840 nieuwe banen bij gekomen in de Achterhoek. De regio groeit hiermee het snelste van alle regio’s in Gelderland. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Gelderland.
Gelderland had afgelopen jaar gemiddeld een banengroei van 0,7%. In de zeven gemeenten van de Achterhoek steeg het aantal banen met 1,5%. In totaal zijn er 128.380 banen in de Achterhoek. De banengroei in de regio komt voor een groot deel door de gezondheidszorg. In 2020 kwamen er in deze branche namelijk 870 banen bij. Dit verklaart de banengroei ondanks de coronacrisis.
De Achterhoek vergrijst, hierdoor is er juist in de gezondheidszorg veel werk. Daarnaast zijn er ook meer werknemers nodig om de gezondheidszorg in coronatijd aan te kunnen. In bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de ziekenhuizen SKB en Slingeland zijn het afgelopen jaar mensen aan het werk gegaan, die voorheen buiten de gezondheidszorg werkten.
Overige branches
Behalve in de gezondheidszorg, was er ook een bovengemiddelde groei in de detailhandel (+460 banen), zakelijke dienstverlening (+250 banen) en het onderwijs (+310 banen). Zelfs in de industrie was er sprake van een groei (+170 banen). Terwijl de industrie het zowel landelijk en provinciaal zwaar had.
Koploper
De provincie Gelderland heeft ook gekeken naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Van 2016 tot en met 2019 was er in de Achterhoek ook al sprake van een groei van 2,2% van het aantal banen. In 2020 heeft die groei zich dus doorgezet.
Gemeentes Achterhoek
Binnen de gemeentes in de Achterhoek zijn er wel grote verschillen. De gemeente Winterswijk kent de grootste stijging in de hele provincie met een banengroei van 690 (+5,1 procent). De cijfers in de gemeente Oude IJsselstreek zijn een stuk lager. Dit is de enige gemeente die te maken had met een daling van het aantal banen: 90 banen (-0,5%). Montferland valt buiten de Achterhoek, maar deze gemeente had wel een banengroei: 390 (+2,5 procent).
Is dit positief?
Een stijging van het aantal banen hoeft niet altijd als positief gezien te worden. Het is namelijk niet zo dat die banen ook automatisch opgevuld worden. Vooral in de zorgsector en de techniek is het erg moeilijk om genoeg en goed geschoolde werknemers te vinden.
Door de banengroei stijgt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek relatief beperkt vergeleken met andere regio’s in de provincie en zelfs vergeleken met heel Nederland. In een jaar tijd is het aantal WW-uitkeringen met 4,2% gestegen (144) naar in totaal 3610 uitkeringen (cijfers april). Landelijk gezien steeg het aantal WW-uitkeringen gemiddeld met 12,7%.
Bron: Provincie Gelderland en De Gelderlander