Mijn oog viel onlangs op een interessant interview* in de krant met Marlies Jellema (Welzijns- & Werkgelukdeskundige): ‘Het is tijd om meer werkgeluk te zoeken’. Het schijnt dat we met z’n allen nog niet zo werkgelukkig zijn. Een kwart van ons zou het liefst zelfs iets anders willen gaan doen. Een op de zes medewerkers heeft burn-outklachten en personeelskrapte helpt niet mee om het roer om te gooien. Of is het juist nu de tijd om het anders te gaan doen en je werkgeluk op één te zetten? Maar hoe doe je dat dan?
Het lijkt simpel, door te denken; ‘zorg ervoor dat je werk voldoening geeft en dan komt het wel goed met het werkgeluk’. Je begint op deze manier met de beste intenties en enthousiasme aan je werk maar voelt dit gaandeweg wegglippen doordat er steeds meer dingen bijkomen die niet bijdragen aan dat werkgeluk. Hierdoor kom je niet meer toe aan de taken die het werk voor jouw zinvol maken en bevind jij je in een situatie waarin je jouw kwaliteiten niet goed kunt inzetten. Een dergelijke situatie is helaas niet eindeloos vol te houden, het breekpunt haalt je altijd in. Het is daarom belangrijk om altijd te waken over jouw eigen werkgeluk.
Het is een proces dat je steeds in de gaten mag houden en ook moet onderhouden. Jezelf regelmatig de vraag stellen; zit ik nog wel op de goede plek en sluit mijn werk nog wel aan bij wie ik ben en wat ik te bieden heb?
Er zijn allerlei redenen die jouw werkgeluk kunnen beïnvloeden en ook allerlei redenen om van baan te wisselen. Soms veranderen er dingen in je persoonlijke situatie of in je eigen ontwikkeling. De één geeft de voorkeur aan een stabiele werkomgeving die niet verandert en de ander wil juist meer afwisseling.
Wat maakt nu dat je wel op de goede werkplek zit en wat draagt hierin dan bij aan het werkgeluk? Volgens Marlies Jellema bestaat werkgeluk uit drie pijlers:
Goed werk is goed als het bij je past. Dit betekent dat het aansluit bij jouw competenties, kwaliteiten en vaardigheden, bij jouw waarden en bij de cultuur van jouw organisatie.
Zinvol. Dat je het idee hebt dat jouw werk bijdraagt aan iets wat jij belangrijk vindt en wat voor jou van waarde is. Je kan een schakel zijn aan het begin of aan het einde van een keten, als je dit maar ervaart als zinvol.
Plezierig werk. Het gevoel dat je gewaardeerd wordt, dat je je kan uitspreken en veilig voelt.
Hoe mooi is het als bedrijven werkgeluk op één gaan zetten? Hierdoor zullen ze hun medewerkers tenminste langer weten vast te houden en misschien nog wel belangrijker: Werkgelukkige medewerkers doen hun werk beter!!
Door: Goverien Teerds, 14 februari 2023
*Bron: De Stentor p.10-11, 25 november 2022