Ga naar hoofdinhoud

Een leven lang ontwikkelen is niet meer weg te denken!

Voor een lang en gelukkig werkleven is het belangrijk om je voortdurend te blijven ontwikkelen. Zowel voor werknemers als werkgevers.

Een leven lang leren is al jaren een thema als het over onze loopbaan gaat, en dat is niet voor niets. De wereld van werk verandert snel en daar moet je als werknemer op kunnen inspelen, aldus Alice Diels, voorzitter van de NVP, Netwerk voor HR Professionals. “Als je het werk van een monteur van tien jaar geleden vergelijkt met het werk van een monteur van nu, dan is dat werk behoorlijk veranderd. Dat geldt eigenlijk voor heel veel beroepen in heel veel sectoren. Om je eigen werk te blijven doen moet je dus voortdurend blijven bijleren, anders heb je de kans dat je het niet langer bij kan houden.”

Daarnaast is ontwikkeling ook belangrijk voor het werkgeluk van de werknemer, stelt Diels. “Mensen zijn beter in hun werk als ze aan ontwikkeling doen en dat leidt weer tot een verhoogd werkgeluk. Daarnaast is het ook essentieel om je jezelf fit houden voor de arbeidsmarkt. Je weet nooit wat er in de toekomst op je pad komt.”

Het is echter niet enkel voor de werknemer, maar ook voor de werkgever belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. “Uiteindelijk wil je horizontale en verticale doorstroom binnen je organisatie bevorderen en wil je dat mensen het beste uit zichzelf halen”, vertelt Diels. “Het is natuurlijk mooier als je werknemers binnen jouw bedrijf blijven werken omdat ze daar doorgroeimogelijkheden hebben, in plaats van het ergens anders te gaan zoeken. Door dit als werkgever te stimuleren help je je werknemers en houd je ze fit voor de veranderende arbeidsmarkt.”

De verantwoordelijkheid voor ontwikkeling is dus gedeeld, je moet er allebei actief aan werken. “Het grapje van de CEO en de HR-directeur nadat die laatste een investeringsvoorstel heeft gedaan voor een ‘ontwikkeltraject’ maakt dat voor mij heel duidelijk. ‘Wat nu als de medewerkers vertrekken na het opleidingstraject?’, vraagt de CEO. Het antwoord van de HR-directeur: ‘Wat als we niet investeren en ze blijven?”

Ontwikkeling kan heel breed zijn “Je hebt opleidingen on the job, klassikaal en alles wat daar tussenin zit. De afgelopen jaren wint blended learning aan populariteit, waarbij verschillende manieren van leren worden ingezet, zowel live als digitaal. Voor de digitale leeromgeving is covid een vlucht vooruit. Aanbieders weten steeds beter hoe ze mensen digitaal kunnen inspireren en motiveren en hoe zij kennis en vaardigheden online kunnen overbrengen.

Door het grote aanbod wordt de drempel volgens Diels ook lager. “Zo zijn TedTalks en podcasts vaak vrij toegankelijk en heel makkelijk verkrijgbaar. Het is aan de werkgever om de werknemer te verleiden zijn ontwikkeling hoger op het prioriteitenlijstje te zetten. Ontwikkeling zou een vanzelfsprekend onderwerp van gesprek moeten zijn tussen werknemers en werkgevers. Mijn oproep aan de verantwoordelijke zou dan ook zijn om het opleidingsbeleid en de mogelijkheid die je werknemers beidt om de ontwikkeling onder de loep te nemen. Voor ons als individu geldt dat je verantwoordelijk bent voor je eigen ontwikkeling. Hoe blijf je interessant voor je eigen baan, een andere functie binnen de organisatie waar je werkt, of de arbeidsmarkt?

Bron: Analyse Nederland, European Media Partner

Commentaar Symbus:

Wij sluiten ons hier volledig bij aan! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van loopbaanontwikkeling?

Back To Top