Skip to content

Kun je leren omgaan met stress? Stress is eigenlijk gewoon spanning. Ons brein heeft een gezonde dosis stress nodig om goed te presteren. Veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook piekeren, ziekte of balans werk/privé kan voor veel stress zorgen. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen draagkracht en draaglast.

Wat is Draagkracht?

Draagkracht verwijst naar de interne capaciteit van een individu om stress te hanteren. Het omvat psychologische veerkracht, emotionele intelligentie en coping mechanismen. Een sterkere draagkracht kan helpen bij het effectief omgaan met diverse uitdagingen en stressoren.

Factoren die draagkracht beïnvloeden:

 • Emotionele intelligentie als leidraad voor effectieve zelfbeheersing.
 • Sociale steun als een buffer tegen externe stressoren.
 • Persoonlijke veerkracht om terug te veren na tegenslagen.
 • Een gezonde levensstijl als fundament voor emotioneel welzijn.

Wat is Draaglast?

Draaglast verwijst naar de externe eisen en druk waaraan een persoon wordt blootgesteld. Het is als een jongleur die steeds meer ballen in de lucht moet houden. Werkdruk, familieverplichtingen, gezondheidsproblemen en financiële kopzorgen – het lijkt soms wel alsof het nooit stopt.

Het is belangrijk om te erkennen dat draaglast subjectief is en voor iedereen anders kan zijn.

Voorbeelden van draaglast:

 • Werkdruk en deadlines die de professionele sfeer beheersen.
 • Complexiteiten binnen familierelaties die emotionele tol eisen.
 • Financiële onzekerheden die de algehele levenskwaliteit beïnvloeden.
 • Gezondheidsproblemen die fysieke en mentale veerkracht uitdagen.

Balans tussen Draagkracht en Draaglast

Een gezonde balans tussen draagkracht en draaglast is cruciaal voor het welzijn van een individu. Wanneer de draaglast de draagkracht overschrijdt, kan dit leiden tot overmatige stress en gezondheidsproblemen.

Tips voor het behouden van balans:

 • Ontwikkel coping vaardigheden om effectief met stress om te gaan.
 • Stel realistische doelen om onnodige druk te vermijden.
 • Communiceer effectief om misverstanden te voorkomen.
 • Zoek sociale steun om de lasten te delen.
 • Onderhoud een gezonde levensstijl voor een robuuste draagkracht.

Effecten van Onbalans

Wanneer draaglast consistent draagkracht overschrijdt, kunnen de effecten verwoestend zijn. Van chronische stress en burn-out tot angststoornissen en depressie, de gevolgen van onbalans kunnen diepgaand en langdurig zijn.

Investeren in werknemersgeluk voor duurzaam succes

Bij Symbus willen we dat heel Nederland met plezier naar zijn of haar werkplek gaat, om daar hun volledige potentieel te benutten – voor zichzelf én de organisatie. In de hedendaagse maatschappij, waar werknemers vaak onder druk staan als gevolg van diverse uitdagingen, wordt het steeds crucialer om aandacht te besteden aan het welzijn van de werknemer. Daarom hebben wij bij Symbus diverse trainingen ontwikkeld die specifiek gericht zijn op het effectief omgaan met stress. Deze trainingen zijn ontworpen voor zowel leidinggevenden als werknemers, met als doel een gezonde, veerkrachtige werkomgeving te bevorderen. Door te investeren in het welzijn van onze medewerkers willen we niet alleen bijdragen aan hun persoonlijke groei maar ook aan het succes en de vitaliteit van de organisaties waarvoor zij zich inzetten. Bij Symbus geloven we dat een gebalanceerde, ondersteunende werkomgeving niet alleen de individuele werknemer ten goede komt, maar ook leidt tot duurzaam succes voor alle betrokken partijen.

Wil je meer informatie over het leren omgaan met stress neem dan contact op met Edwin van Kleef  of bekijk onze stressmanagement programma’s.

Door: redactie Symbus, 14 november 2023

Blijf op de hoogte met Symbus nieuws.

Back To Top