Skip to content

‘Ik kan het niet meer en ik wil het niet meer zo.’

Met die eerlijke woorden naar mezelf sloot ik een hoofdstuk af en nam ik een keuze om een nieuw pad in te slaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar met de juiste begeleiding heb ik mijn weg gevonden.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt als leerkracht voor de groepen 1 & 2. Een beroepskeuze die ik als jongvolwassene met veel energie en passie heb genomen. Ik vloog met plezier mijn stages door en dacht mijn weg te hebben gevonden. Na een aantal jaren binnen het onderwijs te hebben gewerkt kwam de keiharde realiteit binnen; vanwege persoonlijke omstandigheden hield mijn lijf het niet meer vol en vond ik mijn geluk niet langer in het lesgeven.

Vanuit het UWV kreeg ik de mogelijkheid om een traject te volgen gericht op loopbaanbegeleiding. Ik kreeg de kans om hier zelf de juiste partner in te vinden. Na wat speurwerk op het internet kwam ik al gauw op de website van Symbus terecht; de uitleg over wat zij mij konden bieden deed wat met me. Het uitgangspunt van Symbus is, dat er rekening gehouden wordt met jouw wensen, capaciteiten en belastbaarheid en daarbij de overtuiging hebben dat een ieder iets moois kan bijdragen aan een bedrijf. Kijken naar kansen dus, precies de insteek waar ik naar op zoek was. Na een eerste telefoontje kon ik enkele dagen later al terecht voor een kennismaking. Dat gesprek was zo vertrouwd en positief dat ik al gauw mijn akkoord gaf en mijn loopbaanbegeleiding van start kon gaan.

Er volgde een periode van testen invullen, speuren door verschillende programma’s om te oriënteren op de arbeidsmarkt, huiswerkopdrachten maken en dit alles weer bespreken in de coaching gesprekken. Ik kreeg zoveel inzichten in waar mijn talenten liggen, wat mijn voorkeursgedrag binnen een werkomgeving is, maar ook wat mijn valkuilen zijn. Het was alsof al mijn gedachtes en gevoelens laagje voor laagje werden afgeslepen totdat de kern overbleef, mijn kern. Ik weet nu wat mijn werkwaardes zijn; ik ben graag creatief, zowel in mijn doen als denken. Ik maak graag plannen en voer deze gestructureerd uit, ik duik ergens in en maak het me eigen, ik vind het fijn om door een leidinggevende aangestuurd te worden en ga niet zo goed op onverwachte last-minute vraagstukken. Dergelijke inzichten zijn enorm waardevol in een zoektocht naar een nieuwe duurzame arbeidsrelatie.

Van ten voren ben ik angstig geweest over mijn positie op de arbeidsmarkt, ik heb immers een heel specifieke opleiding gevolgd. Ik heb door mijn loopbaantraject geleerd dat het niet slechts gaat om de opleidingen of certificaten die je hebt behaald maar veel meer om de eigenschappen, skills en talenten die je bezit en de motivatie die je daarin meedraagt. Die zijn pas echt van grote waarde voor jezelf en een werkgever.

Toen ik er klaar voor was om mijn belastbaarheid te gaan opbouwen middels een stage zag mijn eigen coach kansen voor zowel mij, als voor Symbus. Zij was ervan overtuigd dat ik met mijn eigenschappen en skills een mooie toevoeging kon brengen in het marketingteam van Symbus (iets met denken in kansen..!). Het bleek een match; ik heb mijn plekje gevonden.

Het is nooit te laat om te kiezen voor verandering. Zorg ervoor dat wanneer je die stap hebt genomen, jij jezelf omgeeft door mensen die jou weten te motiveren, uitdagen en begeleiden naar nieuwe kansen. Dan durf en kan je ze ook pakken wanneer het jouw moment is!

Back To Top