Skip to content

Een motivatiebrief of een sollicitatiebrief?

De ene keer wordt er gevraagd om een motivatiebrief en de ander keer vraagt een werkgever om een sollicitatiebrief. Dit kan best verwarrend zijn, want is dit niet precies hetzelfde? We leggen je graag uit wat het verschil is!

Wat is een motivatiebrief?

In een motivatiebrief vertel je voornamelijk waarom jij geschikt bent voor de desbetreffende functie. De focus ligt hierbij echt op wie je bent, wat je kunt en waarom je past bij het bedrijf!

Wat is een sollicitatiebrief?

Bij een sollicitatiebrief licht je voornamelijk je cv verder toe en ga je meer in op jouw werkervaring, opleidingen en vaardigheden.

Het verschil

Bij een motivatiebrief stel je eigenlijk de ‘waarom’ vraag. Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Waarom ben jij een geschikte kandidaat? Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie? In een sollicitatiebrief ga je daarentegen dieper in op onder andere jouw kennis en vaardigheden.

Combineren van een motivatiebrief en sollicitatiebrief

Wanneer er niet specifiek een motivatiebrief wordt verwacht, kun je het beste een motivatiebrief en sollicitatiebrief combineren! Vertel bijvoorbeeld waarom je hebt gesolliciteerd, waarom graag wilt werken voor het bedrijf en daarbij wat jij in te brengen hebt op het gebied van kennis en kunde.

Ga jij een motivatiebrief en sollicitatiebrief combineren? Hierbij een aantal tips:

  • Lees je van tevoren goed in over het bedrijf
  • Zorg dat het geen complete herhaling is van jouw cv
  • Laat je motivatie aansluiten op de vacature
  • Schrijf in een actieve vorm waardoor de brief persoonlijker overkomt
  • Vermeld de belangrijkste punten en laat de details achterwege
  • Maak de brief niet te lang

Veel succes!

Back To Top